DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Analitik Kimya
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 250
Güz
3
2
4
5
Ön-Koşul(lar)
 CHEM 100Başarılı olmak (En az DD notu almış olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin analitik kimya araçlarına, konsantrasyon birimleri ve hesaplamalardaki hatalar, gravimetrik ve volumetrik metotlar, kompleks asit-baz sistemleri, komplekleşme ve çökelme reaksiyonları ve titrasyonları tanımalarıdır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Analitik kimya araçlarının kullanımı açıklayabileceklerdir.
  • Örnekleme, hata ve hata hesaplamalarını uygulayabileceklerdir.
  • Standardizasyon ve kalibrasyon metotlarının tanımlayabileceklerdir.
  • Sulu çözeltileri ve kimyasal dengeyi tanımlayabileceklerdir.
  • Gravimetrik ve volumetrik metotları karşılaştırabileceklerdir.
  • Kompleks asit-baz sistemleri, kompleksleşme ve çökelme reaksiyonları ve titrasyonlarındaki hesaplamaları yorumlayabileceklerdir.
Ders Tanımı Gıda mühendisliği uygulamaları alanındaki gerekli piyasa araştırması ile ürün ve proses seçimi. Üretim yerinin seçimi ve üretim alanının düzeninin belirlenmesi. Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgilerin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, harcamalar ve maliyetlerin belirlenmesi.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş, Analitik Kimyada Kullanılan hesaplamalar / Giriş Laboratuvar Kuralları, Laboratuvar Ekipmanları Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 1 and Chapter 2, pages 1-46 / Laboratory Manual, pages 1-6
2 Kimyasal Analizlerde Hatalar, Kimyasal Analizlerde Gelişigüzel Hatalar, / Laboratuvar Ekipmanlarında Doğruluk ve Kesinlik Çalışmaları Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 5-6, pages 82-115 / Laboratory Manual, pages 7-10
3 İstatiksel Veri Değerlendirmesi / Standart Çözeltilerin Hazırlanması ve Titrasyon Asitliği Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 7, pages 153-186 / Laboratory Manual, pages 11-15
4 Sulu Çözeltileri ve Kimyasal Denge / Titrasyon Asitliği ve pH Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 9, pages 197-227 / Laboratory Manual, pages 16-17
5 Kimyasal Dengelerde Elektrolitlerin Etkileri / Kalsiyumun Kompleksometrik Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 10, pages 235-242 / Laboratory Manual, pages 18-22
6 Kompleks sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü / Kalsiyumun Kompleksometrik Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 18-22
7 Kompleks sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü / Mohr Titrasyonu ile Sodyum Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 23-25
8 Gravimetrik Metot Analizi / Mohr Titrasyonu ile Sodyum Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 12, pages 280-291 / Laboratory Manual, pages 23-25
9 ARA SINAV / Tuzda İyot Tayini Laboratory Manual, pages 26-27
10 Analitik Kimyada titrasyonlar, Nötralizasyon titrasyonlarının prensipleri / Şarapta SO2 Tayini Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 13, 14, pages 302-342 / Laboratory Manual, pages 28-29
11 Kompleks Asit- Baz Sistemleri / Redoks Titrasyonlari Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 15, pages 381-394 / Laboratory Manual, pages 30-32
12 Nötralizasyon Reaksiyonlarının Uygulamaları / Sunum Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 16, pages 381-394
13 Komplekleşme Reaksiyonları / Sunum Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 17, pages 400-436
14 Çökelme Reaksiyonları / Final Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 17, pages 400-436
15 Dönem Değerlendirmesi
16 FİNAL SINAVI
Ders Kitabı

Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, 9th Edition, Cengage Learning EMEA., 934 pp.

Analytical Chemistry Laboratory Manual

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
60
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
2
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
20
Final Sınavı
1
20
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest